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- Dear Mr. Gardiner:

I am responding to your request to Frazer Hilder of my staff for
an informal evaluation of a proposal to add to the Westchester
County Sanitary Code a new Article XXVII, entitled Pollution
Prevention, applicable to carriers of fuel, chemicals in
quantities that require a placard, and hazardous materials being
transported in the course of spill response and remediation.

As I believe you already understand, the Research and Special
Programs Administration (RSPA) does not have adequate resources
to conduct thorough reviews of State and local requirements
outside of the preemption determination process set forth in 49
C.F.R. § 107.201 et seqg. Moreover, informal reviews are hindered
by the absence of the public input that occurs in the formal
preemption determination process under 49 U.S.C. § 5125(d) (1).
Moreover, there is no information as to the manner in which a
requirement is actually "applied or enforced," a factor on which
a determination of preemption often depends. 49 U.S.C.

§ 5125(a) (2).

Nonetheless, at your request, I have briefly reviewed proposed
Article XXVII as provided by you, and I am providing you with my
personal, informal, and unofficial comments. I am also enclosing
RSPA's most recent subject matter index of preemption
determinations, inconsistency rulings, and court decisions. This-
index and information on the status of applications for
preemption determinations are also available on the homepage of
RSPA's Office of the Chief Counsel: http://rspa-atty.dot.gov.

The criteria for preemption of non-Federal requirements
concerning the transportation of hazardous materials are set
forth in 49 U.S.C. § 5125. 1In summary, a non-Federal requirement
" is preempted (unless it is otherwise authorized by Federal law)
when:



(a) it is not possible to comply with both the non-Federal
requirement and the Federal hazardous material
transportation law or RSPA's requirements in the
Hazardous Materials Regulations (HMR), 49 C.F.R. Parts
171-180;

_(b) the non-Federal requirement is an obstacle to
accomplishing and carrying out Federal hazardous
material transportation law or the HMR;

(c) the non-Federal requirement concerns any of five
"covered subjects" and is not "substantively the same
as" requirements in the Federal hazardous material
transportation law or the HMR;

(d) a non-Federal routing requirement does not comply with
regulations of the Federal Highway Administration
(FHWA) ; or

(e) a fee related to the transportation of hazardous
material is not fair or is used for a purpose that is
not related to transporting hazardous material
(including enforcement and planning, developing, and
maintaining a capability for emergency response).

These preemption criteria are based on congressional findings
that national uniform requirements for the transportation of
hazardous materials are "necessary and desirable" to promote
safety. Public Law 101-615, § 2, 104 Stat. 3244 (1990).

Congress considered Federal preemption necessary "to preclude a
multiplicity of State and local regulations and the potential for
varying as well as conflicting regulations in the area of
hazardous materials transportation." S. Rep. No. 1102, 93rd
Cong. 2nd Sess. 37 (1974).

At the outset, I note that Article XXVII "is intended to be
consistent with applicable federal and state laws and regulations
and shall be construed, whenever possible, to achieve such
consistency." As Mr. Hilder advised you over the telephone, New
York has adopted the HMR with respect to highway transportation,
and 49 U.S.C. § 5125 does not prohibit a county from adopting and
enforcing the HMR as county requirements for highway
transportation.

In the "Definitions™ section of Article XXVII, there appear to be
_two problems. First, the definition of "Hazardous Materials"
differs from the definition of that term in the HMR. A local
requirement on the "definition, description, [or] classification



of hazardous material" is preempted if it is not substantively
the same as the HMR. 49 U.S.C. § 5125(b) (1) (A). Second, the
term "Bulk Chemical Carrier Vehicle" covers any vehicle "required
to bear a placard" under the HMR. This would likely cause
confusion because placards are required on a freight container or
transport vehicle that contains non-bulk packages of hazardous
materials. For materials listed in Table 1 of 49 C.F.R.

§ 172.504 (e), placarding is required for any quantity; for
materials listed in Table 2 of that section, placarding is
required for 1,001 lbs. (454 kg) or more, which is less than the
weight of three 55-gallon drums of most liquids. In contrast, a
"bulk packaging” in the HMR is a container with no intermediate
form of containment and a capacity greater than 119 gallons (450
L) or 882 1lbs. (400 kg). 49 C.F.R. § 171.8.

Article XXVII would require various documents to be carried on a
vehicle transporting fuel, chemicals, or hazardous material being
cleaned up by a contractor: vehicle permits, operator permits,
logs of inspections and equipment replacements over the last
three months, and written spill contingency plans. The HMR do
not require any of these documents to be carried on the vehicle.
The Federal Highway Administration (FHWA) requires owners of more
than one commercial motor vehicle to have its drivers perform a
daily inspection, but only the "last vehicle inspection report"
need be "carried on the power unit." 49 C.F.R. § 396.11(c) (3).

As a general matter, requirements to carry additional documents
on the vehicle have the potential to cause confusion and
interfere with compliance with provisions in the HMR concerning
shipping papers, including the ready availability of shipping
papers to emergency response personnel in the event of an
incident. Accordingly, such requirements are preempted under 49
U.S.C. § 5125(a) (2) and (b) (1) (C). See the cases under
"Information/Documentation Requirements" and "Shipping Papers" in
the enclosed index.

In addition, FHWA requires drivers of commercial motor vehicles
to have a commercial driver's license (CDL) issued by a State or
other jurisdiction in accordance with 49 C.F.R. Part 383. When
the vehicle is required to be placarded for hazardous materials,
a hazardous materials endorsement on the CDL is required.
However, the driver of a commercial motor vehicle may not hold
two driver's licenses. 49 C.F.R. § 383.21(a).

The requirements to ‘0btain a vehicle permit are not spelled out
in Article XXVII. RSPA has found that-transportation permits are
not preempted per se; rather, preemption depends on the
conditions to obtain the permit. Thus, RSPA has found that



extensive information and documentation requirements, coupled
with broad discretion to issue or deny a permit, and cumbersome
time limits (e.g., long lead times or short intervals) for
applying for a permit that do not fit normal shipment planning
will make a permit requirement preempted. See the cases under
"Permit Requirements" in the enclosed index.

Any fees charged for permits would be preempted if the amount of
the fee is not "fair" and the fees collected are not used for a
purpose that is "related to transporting hazardous material
(including enforcement and planning, developing, and maintaining
a capability for emergency response)." 49 U.S.C. § 5125(g) . See
the cases under "Fee Requirements” in the enclosed index.

Article XXVII would require operators of fuel carriers, bulk
chemical carriers, and vacuum trucks used to remove a spill to
complete a training course in order to obtain a "registration
card" or operator permit. The training program would have to
meet the requirements of the Department of Labor's Occupational
Safety and Health Administration (OSHA) in 29 C.F.R. § 1910.120
and be approved by the Health Commissioner. At the discretion of
the Health Commissioner, the training program would also include
the Health Department's Spill Prevention and Containment Course.

This requirement appears to differ from the HMR in two ways; it
may not include certain training required in the HMR, and it may
also requiring additional training beyond that specified in the
HMR. The HMR require hazmat employees to be trained in three
subject matter areas: (1) general awareness, (2) function-
specific, and (3) safety. 49 C.F.R. § 172.704(a). "[T]o the
extent that training [under 29 C.F.R. § 1910.120] addresses the
training specified" in the HMR, it may be used to satisfy the HMR
training requirement "in order to avoid unnecessary duplication.”
49 C.F.R. § 172.704(b). However, it is uncertain whether OSHA
training would satisfy function-specific training required in the
HMR for drivers of vehicles transporting fuel, chemicals, or
other hazardous materials being removed from a spill site.

Moreover, the County may not impose more stringent training
requirements on motor vehicle drivers, beyond the hazmat training
required in the HMR. For motor vehicle drivers, only a State may
impose additional training requirements; those additional
requirements may not conflict with the HMR training requirements;
and additional training requirements may apply only to drivers
domiciled in the State. 49 C.F.R. § 172.701. See the cases
.under "Training Requirements" in the eficlosed index.



In the absence of more information, I cannot evaluate the
requirement for a spill contingency plan. However, certain
emergency response requirements that go beyond the HMR will be
preempted if they create an obstacle to accomplishing and
carrying out the HMR or, as noted above, require documentation to
be carried on the vehicle. See the cases under "Emergency
Response" in the enclosed index.

I hope these comments are helpful. In the brief time available,
I have attempted to cover the main requirements in Article XXVII,
but my failure to discuss any specific provision should not be
considered as a finding that a proposed requirement would not be
preempted. If you have additional specific questions or wish to
discuss any of these matters further, please to contact

Mr. Hilder or me, at the above address, by telephone at 202-366-
4400, or by fax at 202-366-7041.

Sincerely,

Edward H. Bonekefiper, III

Assistant Chief Counsel for
Hazardous Materials Safety and
Research and Technology Law

Enclosure



